aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Pierogi pełnoziarniste z kaszą gryczaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pierogi nie-klasycznie ale równie smacznie!

Pierogi pełnoziarniste z kaszą gryczaną

Składniki:

Pierogi pełnoziarniste z kaszą gryczaną

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi pełnoziarniste z kaszą gryczaną
Farsz: Kaszę zalej wodą, dodaj sól i gotuj ok 15 min. Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj w osolonej wodzie, następnie rozgnieć tłuczkiem lub widelcem i wymieszaj z ugotowaną kaszą. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanym oleju i również dodaj do farszu. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.Ciasto: Mąkę pszenną przesiej do miski, dodaj mąkę pełnoziarnistą, olej i mieszając łyżką stopniowo wlewaj wodę. Wymieszane składniki przełóż na oprószoną mąką stolnicę i zagnieć ciasto, następnie zawiń filią i odstaw do miski na ok 30 min. Porcję ciasta rozwałkuj na stolnicy, szklanką wykrawaj małe placuszki, nałóż porcję farszu i sklej w pierogi. Gotuj w osolonej wodzie przez ok 3 min od momentu wypłynięcia na wierzch.