Sposób przygotowania:
Pierogi pełnoziarniste z kaszą gryczaną
Farsz: Kaszę zalej wodą, dodaj sól i gotuj ok 15 min. Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj w osolonej wodzie, następnie rozgnieć tłuczkiem lub widelcem i wymieszaj z ugotowaną kaszą. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanym oleju i również dodaj do farszu. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.Ciasto: Mąkę pszenną przesiej do miski, dodaj mąkę pełnoziarnistą, olej i mieszając łyżką stopniowo wlewaj wodę. Wymieszane składniki przełóż na oprószoną mąką stolnicę i zagnieć ciasto, następnie zawiń filią i odstaw do miski na ok 30 min. Porcję ciasta rozwałkuj na stolnicy, szklanką wykrawaj małe placuszki, nałóż porcję farszu i sklej w pierogi. Gotuj w osolonej wodzie przez ok 3 min od momentu wypłynięcia na wierzch.
KasiaJulcia