jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Pierogi ruskie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pierogi z farszem twarogowo-ziemniaczanym z dodatkiem smażonej cebuli, podawane ze skwarkami, smażoną cebulą lub śmietaną kwaśną;)

Pierogi ruskie

Składniki:

Pierogi ruskie

 

 

  • FARSZ
  • 3-4 ziemniaki (około 25 dag)
  • około 50 dag twarogu pełnotłustego
  • 1 cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie
Z przepisu na farsz ziemniaki obrać, ugotować i odstawić do ostygnięcia. a potem zmielić je z twarogiem. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, a następnie dodać ją wraz z tłuszczem do masy twarogowo-ziemniaczanej i dobrze wymieszać, przyprawiając farsz solą i pieprzem. Z przepisu na ciasto mąkę połączyć z mlekiem i dodać tyle mleka, aby ciasto stało się elastyczne, ale nie twarde. Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na cienko, podsypując mąką, a potem wykrawać z niego krążki(najlepiej szklanką). Tak przygotowane ciasto napełniać farszem, zlepiać, wrzucić na gotującą się wodę z dodatkiem soli i łyżki oleju, przemieszać i gotować od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody kilka minut. Ugotowane pierogi ułożyć na suchej powierzchni, osobno, aby się nie posklejały.