Sposób przygotowania:
Pierogi ruskie
Z przepisu na farsz ziemniaki obrać, ugotować i odstawić do ostygnięcia. a potem zmielić je z twarogiem. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, a następnie dodać ją wraz z tłuszczem do masy twarogowo-ziemniaczanej i dobrze wymieszać, przyprawiając farsz solą i pieprzem. Z przepisu na ciasto mąkę połączyć z mlekiem i dodać tyle mleka, aby ciasto stało się elastyczne, ale nie twarde. Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na cienko, podsypując mąką, a potem wykrawać z niego krążki(najlepiej szklanką). Tak przygotowane ciasto napełniać farszem, zlepiać, wrzucić na gotującą się wodę z dodatkiem soli i łyżki oleju, przemieszać i gotować od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody kilka minut. Ugotowane pierogi ułożyć na suchej powierzchni, osobno, aby się nie posklejały.
misia53
karita