Kajoza

Kajoza

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

Pierogi ruskie :P

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Krótko mówiąc - jedno z najlepszych dań jakie kiedykolwiek jadłam !!!

Pierogi ruskie :P

Składniki:

Pierogi ruskie :P

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie :P
Ilości składników, które podałam, a które składają się na farsz pierogów (ziemniaki, cebula, ser) są względne i każdy z czasem dostosuje je do siebie, więc jeśli od razu wiesz, że np. sera będzie dla Ciebie za mało po prostu dodaj go więcej.

Farsz: gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, rozgniatamy je, lub najlepiej przeciskamy przez praskę lub maszynkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przysmażamy i doprawiamy solą i pieprzem. Gdy ziemniaki i cebula ostygną, mieszamy je razem i dodajemy biały ser. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, dodajemy paprykę słodką (jeśli macie ochotę), w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto: ok.1kg mąki wsypujemy do misy, dużą szklankę wody podgrzewamy tak aby była bardzo ciepła i dolewamy ją STOPNIOWO do mąki, cały czas zagniatając ciasto. Jeżeli uznamy, że ciasto da się ugniatać i nie jest zbyt suche lub zbyt klejące możemy wyciągnąć je z garnka i ugniatać na posypanej mąką powierzchni. Gdy ciasto stanie się jednolite jest OK :)

Lepienie i gotowanie: Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok. 2mm (ma być cienkie, ale NIE może się rozrywać), z tak przygotowanego ciasta wykrawamy kółka (np. szklanką - czym większa szklanka tym większe pierogi). Do wykrojonego kółka, na środek nakładamy farsz, np. za pomocą łyżeczki, zginamy kółko w pół i palcami zaklejamy końcówki kółka. Tak przygotowane pierogi układamy na powierzchni posypanej mąką. Pierogi wrzucamy do gotującej się, osolonej wody (ok. 10 sztuk na duży garnek), mieszamy 1-2 razy i po ok. 2 minutach wyławiamy. Po chwili, ugotowane pierogi dobrze jest obrócić na drugą stronę jeśli nie mają być od razu zjedzone.
Smacznego !!!