Sposób przygotowania:
Pierogi - serca ze szpinakiem i seremPrzygotowujemy farsz
Szpinak myjemy, osuszamy, możemy pokroić go drobniej. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy szpinak. Gdy szpinak będzie podsmażony, a woda odparuje, przyprawiamy farsz solą i pieprzem, podgrzewamy razem, zdejmujemy z ognia. Dodajemy starty ser, mieszamy.
Przygotowujemy ciasto
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól i jajko. Stopniowo dodając wodę, zagniatamy ciasto do uzyskania optymalnej konsystencji. Ciasto powinno być plastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki.
Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką, rozwałkowujemy.
Wycinamy dowolne kształty z ciasta
Z ciasta wycinamy dowolne kształty - ja robiłam pierogi w kształcie serc.
Nakładamy farsz
Na cieście układamy farsz.
Lepimy i gotujemy pierogi
Zlepiamy pierogi, dokładnie sklejając brzegi.
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy, aż wypłyną + 2-3 minuty.
Ja lubię pierogi podsmażone na patelni, dlatego dodatkowo pokroiłam w kostkę cebulę, podsmażyłam ją na oleju wraz z pierogami. Pierogi można także zapiec.