Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pierogi - serca ze szpinakiem i serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wieczerza wigilijna zwykle nie może obyć się bez pierogów. Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami można zastąpić pierogami z niezwykle wartościowym szpinakiem z dodatkiem sera.

Pierogi - serca ze szpinakiem i serem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi - serca ze szpinakiem i serem

Na ciasto:

Na farsz:

Dodatkowo (opcjonalnie, do podsmażenia pierogów):

  • olej
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

Pierogi - serca ze szpinakiem i serem

Przygotowujemy farsz

Pierogi - serca ze szpinakiem i serem
Do farszu na pierogi wykorzystałam szpinak i ser żółty

Szpinak myjemy, osuszamy, możemy pokroić go drobniej. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy szpinak. Gdy szpinak będzie podsmażony, a woda odparuje, przyprawiamy farsz solą i pieprzem, podgrzewamy razem, zdejmujemy z ognia. Dodajemy starty ser, mieszamy.

Przygotowujemy ciasto

Pierogi - serca ze szpinakiem i serem
Ciasto na pierogi wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól i jajko. Stopniowo dodając wodę, zagniatamy ciasto do uzyskania optymalnej konsystencji. Ciasto powinno być plastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki.
Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką, rozwałkowujemy.

Wycinamy dowolne kształty z ciasta

Pierogi - serca ze szpinakiem i serem
Moje pierogi miały kształt serc, ale możemy wyciąć ciasto w dowolnym kształcie

Z ciasta wycinamy dowolne kształty - ja robiłam pierogi w kształcie serc.

Nakładamy farsz

Pierogi - serca ze szpinakiem i serem
Na naszych kawałkach ciasta układamy farsz

Na cieście układamy farsz.

Lepimy i gotujemy pierogi

Pierogi - serca ze szpinakiem i serem
Lepimy pierogi, a następnie gotujemy

Zlepiamy pierogi, dokładnie sklejając brzegi.
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy, aż wypłyną + 2-3 minuty.
Ja lubię pierogi podsmażone na patelni, dlatego dodatkowo pokroiłam w kostkę cebulę, podsmażyłam ją na oleju wraz z pierogami. Pierogi można także zapiec.