justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Pierogi ze szpinakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne i zdrowe pierogi z farszem ze szpinaku, cebuli i gotowanych ziemniaków, ze składników wychodzi około 50 pierogów.

Pierogi ze szpinakiem

Składniki:

Pierogi ze szpinakiem

Ciasto

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Pierogi ze szpinakiem
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i wlewamy strumieniem wodę, cały czas mieszając łyżką. Kiedy składniki się połączą wyrabiamy ciasto ręcznie. Gotowe wałkujemy i wycinamy z niego kółka. Najlepiej wielkości szklanki, ale wielkość pierogów zależy już od naszych upodobań.

Ziemniaki należy ugotować i przepuścić przez praskę. Cebulę obieramy, drobno mieszamy i podsmażamy z dodatkiem soli i pieprzu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i osączony szpinak. Farsz dokładnie mieszamy. Doprawiamy ewentualnie do smaku.

Na każdym kawałku ciasta układamy kuleczkę nadzienia i zlepiamy pierogi.

Gotujemy w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia.