Sposób przygotowania:
Pierogi ze szpinakiem
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i wlewamy strumieniem wodę, cały czas mieszając łyżką. Kiedy składniki się połączą wyrabiamy ciasto ręcznie. Gotowe wałkujemy i wycinamy z niego kółka. Najlepiej wielkości szklanki, ale wielkość pierogów zależy już od naszych upodobań.
Ziemniaki należy ugotować i przepuścić przez praskę. Cebulę obieramy, drobno mieszamy i podsmażamy z dodatkiem soli i pieprzu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i osączony szpinak. Farsz dokładnie mieszamy. Doprawiamy ewentualnie do smaku.
Na każdym kawałku ciasta układamy kuleczkę nadzienia i zlepiamy pierogi.
Gotujemy w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia.
Ziemniaki należy ugotować i przepuścić przez praskę. Cebulę obieramy, drobno mieszamy i podsmażamy z dodatkiem soli i pieprzu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i osączony szpinak. Farsz dokładnie mieszamy. Doprawiamy ewentualnie do smaku.
Na każdym kawałku ciasta układamy kuleczkę nadzienia i zlepiamy pierogi.
Gotujemy w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia.
gusia1000