Sposób przygotowania:
Pierogi ,, szurniętej,, chomiczki
Obgotować w niewielkiej ilości wody kiszoną kapustę. Odcedzić i usiekać drobno. Mięso i tłuszczyki obrać z kości i chrząstek i wrzucić do malaksera. Zmielić . Wymieszać masę mięsną z kiszoną kapustą , otrębami .Doprawić majerankiem, pieprzem, sól, maggi. Do miski wsypać mąkę i szczyptę soli. Wlać olej i wrzątek. Wymieszać łyżką - a potem zagnieść sprężyste ciasto. Rozwałkować na cienkie ,,placki". Wycinać szklanką kółka. Na każde nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożki. Układać na wysypanej mąką tacce. Gotować w osolonym wrzątku do chwili aż wypłyną. Wyjmować łyżką cedzakową . Podawać polane roztopionym masłem , posypane grubo zmielonym pieprzem i usiekaną natką pietruszki. * Wyszło 60 sztuk pierogów. ** Podałam z czystą pomidorową do popicia
darmiona