Sposób przygotowania:
Pierogi w innej wersji
Należy przygotować niezbędne składniki na pierogi- na ciasto pierogowe i na nadzienie. Następnie należy pieczarki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni, włożyć pieczarki, oraz 1 cebulę obraną i pokrojoną kostkę i wysmażyć składniki. Przyprawić vegetą i pieprzem. Podsmażyć i ostudzić całość. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać wodę, wbić jajko wymieszać składniki, wyrobić ciasto w jednolitą, gładką i delikatną masę. Rozwałkować cienko ciasto i wykrawać kubkiem lub szklanką koła. Do wysmażonych pieczarek zetrzeć ser żółty i wymieszać składniki. Nakładać nadzienie na środek koła i sklejać dokładnie pierogi aby brzegi w pierogach przy gotowaniu się nie poodklejały. Wodę zagotować z łyżeczką soli i wrzucać gotowe pierogi, następnie gotować około 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Pozostałe 2 cebule obrać i pokroić w kostkę zrumienić na maśle. Wyjąc pierogi, porcjować na talerzu, polać tłuszczem i cebulką. Pierogi smakują wyśmienicie. Podawać na gorąco.