Sposób przygotowania:
Pierogi waniliowe z truskawkami
- umyć i odszypułkować truskawki , odłożyć kilka do dekoracji , a resztę pokroić w kawałki - nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała . - wsypać mąkę do miski , osolić, dodać cukier waniliowy. Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste - podsypać mąką ziemniaczaną i wyrabiać tak by się połączyła z ciastem -wałkować i wycinać kółka szklanką ( ok. 30 sztuk) -na ciasto nakładać po kilka kawałków truskawek i zlepiać pierogi -pierogi układać na wysypanej mąka tacce -gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Lekko przestudzić ( ja lubię pierogi z owocami jak są letnie ). Podawać ze śmietaną , cukrem, posypane resztą pokrojonych truskawek. * Do wody w której gotujemy pierogi można wrzucić kawałeczek masła by sie nie zlepiały.