Sposób przygotowania:
Pierogi z bananami
CIASTO NA PIEROGI: mąkę przesiewam przez gęste sito na stolnicę, dodaję szczyptę soli, jajko, olej i partiami dolewam gorącą wodę cały czas całość mieszając. Wyrabiam ciasto tak długo, aż będzie elastyczne i błyszczące. W razie potrzeby podsypuję dodatkową porcją mąki lub dolewam odrobinę wody. Nakrywam ciasto lnianą ściereczką i odstawiam na pół godziny, aby „odpoczęło” i nabrało elastyczności. FARSZ: umyte banany obieram ze skórki, kroje na małe kawałki i mieszam je z sokiem z cytryny. WYKONANIE: po tym czasie ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiam, a następnie dzielę na cztery części i każdą kolejno wałkuję na cienki placek. Szklanką wycinam krążki, nakładam pokrojone banany i dokładnie zlepiam brzegi pierogów. Układam w odstępach na ściereczce lub na stolnicy obficie obsypanej mąką. Nakrywam lnianą ściereczką, aby nie obsychały. Gotuję partiami w dużej ilości lekko osolonej wody, przez 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów. Ugotowane wyjmuję łyżką cedzakową i podaję gorące polane roztopionym masłem i posypane uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
zewa
edytaha
anemon