Sposób przygotowania:
Pierogi z czerwoną soczewicą 2
Farsz;soczewicę przepłukać , zalać wodą i gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Wyłożyć na sitko do odsączenia.Cebulę drobno posiekać ,lekko zrumienić na oleju ,dodać pokrojony drobniutko czosnek i startą na drobnych oczkach oczyszczoną marchewkę.Całość chwilkę dusić ,przestudzić i dodać do soczewicy.Farsz doprawić do smaku (lekko pikantnie). Ciasto; wszystkie składniki umieścić w misce robota.Przy pomocy końcówki do zagniatania wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę,przykryć miską i zostawić na pół godziny żeby odpoczęło.Ciasto podsypać mąką ,rozwałkować i za pomocą urządzenia do pierogów wykroić kółka ,nałożyć ciasto na urządzenie dodać łyżeczkę farszu i zlepić. Zagotować wodę dodać pierogi i gotować od wypłynięcia około 5 min.Wyjąć łyżką cedzakową. Podajemy polane zrumienioną na oleju cebulką. Jeśli robimy podpiekane odłożyć do ostudzenia.Podpiec na rumiano na oleju i polać zrumienioną cebulką. *Ciasto możemy zagnieść ręcznie a zamiast urządzenia wykroić szklanką i zlepić ręcznie.
anemon
alaaa
ja dodałam marchewkę co wzbogaciła smaki kolor farszu,dziękuję i cieszę się że Ci się podobają moje zwykłe zdjęcia
zbysiowa
alaaa
zrób,moje nabierały mocy od dawna,najpier kilka razy odłożyłam soczewicę w sklepie a później w domu,w końcu zrobiłam i nie żałuje:)
edytaha
alaaa
no to musisz sobie zrobić,jak robiłaś to wiesz że są smaczne
edytaha
Nawet bardzo smaczne :) Zrobię, jak tylko łapki przestaną mnie tak bardzo boleć :)
alaaa
ja po raz pierwszy robiłam ciasto w robocie kuchennym,od dzisiaj rękami zagniatać nie będę,jeśli masz robota spróbuj,a samo rozwałkowanie to już poszło gładko
edytaha
Nie mam robota niestety, co bardziej ciężkie prace wykonuje mi w tej chwili mąż. Właśnie namawiam go na wyrobienie ciasta drozdżowego :)
alaaa
oj to szkoda,pomyśl na zakupem skoro masz problemy z "łapkami"
edytaha
Myślę, tylko tak jakoś się nie składa :)