SUPERPRZEPIS

Pierogi z czerwoną soczewicą 2

  • 11
  • alaaa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Pierogi z czerwoną soczewicą 2 Więcej zdjęć (4)

Robiłam po raz pierwszy i z pewnością nie ostatni,pyszne.

Składniki:

Pierogi z czerwoną soczewicą 2

 

  • Ciasto
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 230 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżka masła
  • szczypta soli
  • Farsz
  • 1 szk czerwonej soczewicy
  • 2 szk wody
  • 1 łyżeczka kucharka
  • 1 szt cebula większa
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 szt marchewka mniejsza
  • sól,pieprz ziołowy,pieprz kolorowy,imbir,chili pieprz cayenne do smaku
  • olej

Sposób przygotowania:

Pierogi z czerwoną soczewicą 2
Farsz;soczewicę przepłukać , zalać wodą i gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Wyłożyć na sitko do odsączenia.Cebulę drobno posiekać ,lekko zrumienić na oleju ,dodać pokrojony drobniutko czosnek i startą na drobnych oczkach oczyszczoną marchewkę.Całość chwilkę dusić ,przestudzić i dodać do soczewicy.Farsz doprawić do smaku (lekko pikantnie). Ciasto; wszystkie składniki umieścić w misce robota.Przy pomocy końcówki do zagniatania wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przełożyć na stolnicę,przykryć miską i zostawić na pół godziny żeby odpoczęło.Ciasto podsypać mąką ,rozwałkować i za pomocą urządzenia do pierogów wykroić kółka ,nałożyć ciasto na urządzenie dodać łyżeczkę farszu i zlepić. Zagotować wodę dodać pierogi i gotować od wypłynięcia około 5 min.Wyjąć łyżką cedzakową. Podajemy polane zrumienioną na oleju cebulką. Jeśli robimy podpiekane odłożyć do ostudzenia.Podpiec na rumiano na oleju i polać zrumienioną cebulką. *Ciasto możemy zagnieść ręcznie a zamiast urządzenia wykroić szklanką i zlepić ręcznie.
Pierogi z czerwoną soczewicą 2
ugotowaną soczewice przełożyć na sitko do odsączenia
Pierogi z czerwoną soczewicą 2
do soczewicy dodać cebulkę z marchewką i doprawić do smaku
Pierogi z czerwoną soczewicą 2
ciasto rozwałkować i za pomocą urządzenia lepić pierogi