Sposób przygotowania:
Pierogi z farszem
Przepis na ciasto pierogowe: Wszystkie składniki , które zostały wymienione w przepisie łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto.Następnie dzielimy je na kawałki, rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy kółka Nadzienie: Ziemniaki obieramy, płuczemy. Gotujemy w osolonej wodzie. Słoninę topimy z cebulką pokrojoną . Zarówno ziemniaki, jak i ser oraz cebulę musimy ze sobą połączyć. Następnie przekręcamy przez maszynkę, ser przekręcamy razem z ziemniakami, wtedy łatwiej go przekręcić.Dodajemy tłuszcz. Dodajemy sól, pieprz, bazylię, oregano , miętę oraz chilli. Mieszamy. Całość: Wykładamy farsz na kółka, sklejamy boki.Do garnka wlewamy wodę, gotujemy ją , solimy. Następnie gotujemy we wrzącej , osolonej wodzie z odrobiną tłuszczu. Po wrzuceniu pierogów do gotującej się wody należy je delikatnie od spodu zamieszać by nie posklejały się.Najlepiej podawać polane tłuszczykiem.