zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2412]

Pierogi z farszem pieczarkowo cukiniowym

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

ciasto maślankowe na pierogi jest równie smaczne jak tradycyjne

Pierogi z farszem pieczarkowo cukiniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z farszem pieczarkowo cukiniowym

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z farszem pieczarkowo cukiniowym
Pieczarki oczyścić, drobno pokroić. Na patelni roztopić masło, wrzucić pieczarki i smażyć. Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę a następnie cukinię startą na tarce. Wszystko smażyć do miękkości doprawiając do smaku. Gotowy farsz przełożyć na sitko aby nadmiar tłuszczu wyciekł. Mąkę wymieszać z solą i maślanką i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gdyby okazało się, że jest za luźne dodać trochę mąki. Ciasto wałkować na nie za cienkie placki, wycinać kółka i nakładać niewielkie porcje farszu. Pierogi zlepiać i układać na ściereczce przykrywając je drugą. Gotowe pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju kilka minut od wypłynięcia. Najlepiej wyjąć jeden pieróg łyżka cedzakową i sprawdzić palcem czy ciasto jest miękkie. Ugotowane pierogi wyjmować z wody, kłaść na talerze i okrasić pokrojonym w kostkę i przesmażonym boczkiem wędzonym.
Pierogi z farszem pieczarkowo cukiniowym
przygotować farsz i odsaczyć nadmiar tłuszczu na sitku
Pierogi z farszem pieczarkowo cukiniowym
zrobić ciasto wałkować je i wycinać kółka
Pierogi z farszem pieczarkowo cukiniowym
na kółka kłaść farsz i zlepiać pierogi ...
Pierogi z farszem pieczarkowo cukiniowym
pierogi gotować kilka minut od wypłyniecia