Sposób przygotowania:
Pierogi z farszem pieczarkowo cukiniowym
Pieczarki oczyścić, drobno pokroić. Na patelni roztopić masło, wrzucić pieczarki i smażyć. Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę a następnie cukinię startą na tarce. Wszystko smażyć do miękkości doprawiając do smaku. Gotowy farsz przełożyć na sitko aby nadmiar tłuszczu wyciekł. Mąkę wymieszać z solą i maślanką i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gdyby okazało się, że jest za luźne dodać trochę mąki. Ciasto wałkować na nie za cienkie placki, wycinać kółka i nakładać niewielkie porcje farszu. Pierogi zlepiać i układać na ściereczce przykrywając je drugą. Gotowe pierogi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju kilka minut od wypłynięcia. Najlepiej wyjąć jeden pieróg łyżka cedzakową i sprawdzić palcem czy ciasto jest miękkie. Ugotowane pierogi wyjmować z wody, kłaść na talerze i okrasić pokrojonym w kostkę i przesmażonym boczkiem wędzonym.
cris
KasiaJulcia
zewa
monikaT83
zewa
Moniczko mój mięsożerca powiedział tak : a czemu tak mało tych pierogów zrobiłaś ?
monikaT83
zewa
A boczuś by nie wystarczył ? U mnie chłopaki uwielbiają pierogi więc nie mam problemu z farszem bezmięsnym. Ważne, żeby było dużooooooo :)
gusia1000