czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Pierogi z fasolą i boczkiem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ciasto na mleku jest o wiele bardziej delikatne niż to na wrzątku. Mąż wprost przepada za tym farszem. To jego ulubione pierogi.

Pierogi z fasolą i boczkiem

Składniki:

Pierogi z fasolą i boczkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z fasolą i boczkiem
1. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, żółtko oraz masło, wymieszać. Powoli zaparzać mąkę gorącym mlekiem. Zagnieść ciasto, odstawić, by przestygło. Następnie ponownie zagnieść i cienko rozwałkować. Szklanką wycinać krążki. 2. Fasolę zalać wodą, przykryć i odstawić na 12 godzin. Następnie w tej samej wodzie ugotować ją do miękkości i odcedzić. Boczek pokroić w kosteczkę, cebulę obrać i posiekać, podsmażyć razem bez dodatku oleju. Dodać do fasoli, zmiksować za pomocą blendera na gładkie puree. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na wycięte krążki nakładać po łyżeczce farszu, dokładnie zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju około 5 minut od momentu wypłynięcia. Odsączyć na durszlaku. Pierogi podawać z podsmażonym boczkiem z cebulką.