Sposób przygotowania:
Pierogi z fasolą i boczkiem
1. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, żółtko oraz masło, wymieszać. Powoli zaparzać mąkę gorącym mlekiem. Zagnieść ciasto, odstawić, by przestygło. Następnie ponownie zagnieść i cienko rozwałkować. Szklanką wycinać krążki. 2. Fasolę zalać wodą, przykryć i odstawić na 12 godzin. Następnie w tej samej wodzie ugotować ją do miękkości i odcedzić. Boczek pokroić w kosteczkę, cebulę obrać i posiekać, podsmażyć razem bez dodatku oleju. Dodać do fasoli, zmiksować za pomocą blendera na gładkie puree. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na wycięte krążki nakładać po łyżeczce farszu, dokładnie zlepiać pierogi. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju około 5 minut od momentu wypłynięcia. Odsączyć na durszlaku. Pierogi podawać z podsmażonym boczkiem z cebulką.
zbysiowa
czekoladka_m
Alex_M
misia5
mysiab46
czekoladka_m
Nie, całość dodać do farszu, a jeśli chcemy podać je z boczkiem i cebulką to smażymy dodatkową porcję.