luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Pierogi z fasolą i ziemniakami Luny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pierogi z fasolą to nie nowość ja je znam od dziecka.

Pierogi z fasolą i ziemniakami Luny Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi z fasolą i ziemniakami Luny

 

 

  • na ciasto
  • 900 g mąki
  • 600 ml wrzątku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Pierogi z fasolą i ziemniakami Luny
Z mąki oleju szczypty soli i wrzątku zagnieść plastyczne ciasto pierogowe, przykryć ściereczką i odłożyć.

Fasolę i ziemniaki mielemy w maszynce do mięsa, cebulę drobno posiekać i przyrumienić na tłuszczu na złoty kolor, dodać do nadzienia,dodać jajko, przyprawić solą i pieprzem, i dobrze wymieszać na jednolitą masę.

Ciasto wałkować cienko, wyciąć krążki szklanką i lepić pierogi nakładając po łyżeczce nadzienia. i sklejając brzegi.
Ugotować w osolonym wrzątku, podawać ze skwarkami i cebulką.
Pierogi z fasolą i ziemniakami Luny
pierogi nadziewane fasolą i ziemniakami na pikantno
Pierogi z fasolą i ziemniakami Luny
pierogi z fasolą można również odsmażać na słonince