SUPERPRZEPIS

Pierogi z gotowaną wołowiną

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Pierogi z gotowaną wołowiną

Uwielbiam pierożki z gotowaną wołowiną

Składniki:

Pierogi z gotowaną wołowiną

 

  • 2 szklanki mąki + do podsypywania
  • 1 jajko
  • ½ szklanki wody
  • szczypta soli
  • 40 dag ugotowanej wołowiny z zupy
  • 1 ugotowana marchewka z rosołu ( mała lub 1/2 większej )
  • kawałek pietruszki ugotowanej z rosołu
  • kawałek selera ugotowanego z rosołu
  • sól
  • pieprz mielony
  • oliwa

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z gotowaną wołowiną
Z mąki, wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto . Zawinąć w folie spożywczą i odłożyć . Mięso zmielić razem z warzywami . Wymieszać . Doprawić solą i pieprzem .Podzielić farsz na ok.35 kulek . Ciasto rozwałkować . Szklanką wykrawać krążki . Na każdy kłaść farsz. Zlepiać pierogi ( jak kto lepi - ręcznie, na płytce , ,, ściskarką ,, ). Gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia .Wyjąć . Podawać - w rosole , okraszone cebulką , skwarkami , pesto - jak kto lubi . Ja tym razem podałam ze skwarkami i boczku i podsmażonymi pieczarkami .