Sposób przygotowania:
Pierogi z grzybami kapustą i otrębami
FARSZ : Kapustę ugotować, przestudzić, pokroić. Grzyby namoczyć w cieplej wodzie a potem ugotować, odcedzić, przestudzić i posiekać. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać otręby oraz sól i pieprz i wymieszać farsz. CIASTO : Do miski wsypać mąkę wymieszaną z solą, wbić jajko, dodać żółtko oraz wlać wodę i wyrobić ciasto. Zakryć je miseczką na 10 minut. Po upływie tego czasu wałkować cienki placek, dowolnym narzędziem w kształcie koła wycinać krążki, na środek kłaść porcje farszu i zlepiać pierogi. Układać je na ściereczce, przykryć drugą aby pierogi nie wysychały i potem gotować kilka minut od wypłynięcia w gotującej się wodzie z odrobiną soli i oleju. Pierogi możne podać z barszczykiem. na Wigilię.
weronikaS
zewa
Bardzo dziękuję :)