zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2334]

Pierogi z grzybami kapustą i otrębami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Do farszu na pierogi dodałam trochę otrąb owsianych a ciasto zrobiła z video przepisu Zozolek. Ciasto jest super.

Pierogi z grzybami kapustą i otrębami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z grzybami kapustą i otrębami

 

  • FARSZ :
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 2 solidne garście suszonych grzybów ( dowolne )
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki otrąb owsianych
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • CIASTO :
  • 3 szk mąki pszennej typ 450
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 szk gorącej wody
  • 2 szczypty soli

Sposób przygotowania:

Pierogi z grzybami kapustą i otrębami
FARSZ : Kapustę ugotować, przestudzić, pokroić. Grzyby namoczyć w cieplej wodzie a potem ugotować, odcedzić, przestudzić i posiekać. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać otręby oraz sól i pieprz i wymieszać farsz. CIASTO : Do miski wsypać mąkę wymieszaną z solą, wbić jajko, dodać żółtko oraz wlać wodę i wyrobić ciasto. Zakryć je miseczką na 10 minut. Po upływie tego czasu wałkować cienki placek, dowolnym narzędziem w kształcie koła wycinać krążki, na środek kłaść porcje farszu i zlepiać pierogi. Układać je na ściereczce, przykryć drugą aby pierogi nie wysychały i potem gotować kilka minut od wypłynięcia w gotującej się wodzie z odrobiną soli i oleju. Pierogi możne podać z barszczykiem. na Wigilię.
Pierogi z grzybami kapustą i otrębami
najpierw należy przygotować farsz na pierogi
Pierogi z grzybami kapustą i otrębami
potem przygotowac ciasto na pierogi rozwałkowac je i wycinać kółka
Pierogi z grzybami kapustą i otrębami
zlepiać pierogi i układać na ściereczce .
Pierogi z grzybami kapustą i otrębami
gotować pierogi kilka minut od wypłynięcia.