msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Pierogi z jagodami

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne pierogi,pachnące jagodami skąpanymi w słońcu. Sezon na te owoce jest tak krótki, że trzeba z niego korzystać na maksa!

Pierogi z jagodami

Składniki:

Pierogi z jagodami

 

  • Na ok.30 sztuk
  • ok 1 szklanki świeżych,opłukanych jagód
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1 pełna łyżeczka maki ziemniaczanej

 

  • na ciasto
  • 3 szklanki mąki pszennej plus mąka do posypywania stolnicy
  • 2 żółtka
  • 1\2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1\2 szklanki gorącej wody
  • szczypta soli

 

  • do polania np.jogurt naturalny bez cukru i koktajl jagodowy

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami
Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Żółtka roztrzepać ze śmietaną.Do miski wsypać mąkę z solą,wlać żółtka ze śmietaną i dolewać po troszku gorącą wodę zarabiając ciasto.Wyrobić je szybko,przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut,by odpoczęło. Na gaz w tym czasie postawić garnek z wodą,posolony płaską łyżką soli i zagotować. Urwać kawałek ciasta.Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto na placek.Grubość zależy od preferencji,jakie pierogi bardziej lubimy. Wykrawać foremką do pierogów, lub szklanką,kółka.Na środku każdego nałożyć jagody i skleić dokładnie brzegi,by farsz nie wypłynął w czasie gotowania. Pierogi wrzucać partiami po kilka,pojedynczo powoli,by woda nie przestawała się gotować.Delikatnie zamieszać,najlepiej drewnianą łyżką,by nie pokaleczyć pierogów.Od czasu,gdy wypłyną na wierzch gotować jeszcze ok.5 minut.Wyjmować łyżką cedzakową.Podawać gorące.Można polać np.jogurtem naturalnym i koktajlem z jagód,jogurtu i cukru. Nadmiar pierogów można zamrozić.Wtedy od momentu wypłynięcia na wierzch gotować tylko minutkę.Wyjąć i ułożyć obok siebie na płaskim naczyniu.Zimne wstawić do zamrażarki.Gdy już się zamrożą przełożyć do torebki na mrożonki i szczelnie zamknąć. Gdy będziemy chcieli je zużyć,wrzucać zamrożone na osolony wrzątek i gotować tak,jak świeże.