Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1312]

Pierogi z jagodami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Takie pierożki zawsze robi moja mama. Gdy przygotowywała nadzienie, dodawała łyżeczkę bułki tartej lub jagód, pierożki były zawsze przepyszne.

Pierogi z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z jagodami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami
CIASTO: Do miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę, stopniowo do mąki dolewać ciepłą wodę, zagniatając ciasto. Ciasto dokładnie wyrobić. 
NADZIENIE: Jagody opłukać, osuszyć. Wymieszać jagody z bułką tartą i cukrem. Ciasto rozwałkować na cienkie placuszki, szklanką lub foremką do pierogów , wykrawać krążki. Na każdym krążku ciasta układać łyżeczkę jagód, dobrze zlepiać.

Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, przez ok.4 minuty od wypłynięcia. Podawać pierogi polane śmietaną z cukrem, posypane jagodami i udekorowane miętą
Pierogi z jagodami
Jagody wymieszane z cukrem i bułką tartą
Pierogi z jagodami
Z podanych składników przygotowano ciasto na pierogi
Pierogi z jagodami
Z ciasta wycięto foremką krążki i ułożono na nich nadzienie
Pierogi z jagodami
Pierożki podczas gotowania w osolonej wodzie