SUPERPRZEPIS

Pierogi z jagodami polane śmietaną

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Pierogi z jagodami polane śmietaną Więcej zdjęć (3)

Pierożki na słodko, polane śmietanką

Składniki:

Pierogi z jagodami polane śmietaną

 

  • Mąka -0,5 kg
  • Jajko -1 szt
  • Woda ciepła -1 szkl
  • Olej 2 łyżki
  • Jagody -400 g
  • Cukier
  • Śmietana z cukrem do polanmia pierogów.

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami polane śmietaną
Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Jajko roztrzepać w garnku z solą i wodą. Do mąki powoli wlewać wodę z jajkiem, dodać olej, wyrobić na stolnicy, aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto rozwałkować na placki, szklanką wykrawać koła. NADZIENIE: Jagody umyte, osączone, wymieszać z cukrem. Na koła placków nakładać nadzienie, dobrze zlepiać, gotować we wrzącej i osolonej wodzie, 4 minuty od zagotowania. Śmietanę ubić z cukrem. Gotowe pierogi wykładać na talerze, polać śmietaną
Pierogi z jagodami polane śmietaną
Z podanych składników, zostało zrobione ciasto elastyczne na pierogi
Pierogi z jagodami polane śmietaną
Pierogi podczas gotowania w osolonej wodzie, z dodatkiem oleju