Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pierogi z jajkami

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zagnieść i wyrobic ciasto jak na pierogi ruskie. Namoczyć bułkę w mleku, odcisnąć.

Pierogi z jajkami

Składniki:

Pierogi z jajkami

 

  • 35 dag mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • około 1/ szkl wody
  • Nadzienie:
  • 5 jajek
  • 2 małe czerstwe bułki
  • niepełna szklanak mleka
  • 3 cebule
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Pierogi z jajkami
Zagnieść i wyrobic ciasto jak na pierogi ruskie. Namoczyć bułkę w mleku, odcisnąć. Jajka umyć, ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrac ze skorupek, zmielić razem z bułką. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, podsmażyć. Połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku. Ciasto napełniać farszem jak pierogi ruskie, gotować i podawać polane masłem.