rozwodka01

rozwodka01

Szef Kuchni
[Przepisów: 105]

Pierogi z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kapustę ugotować do miękkości, odcisnąć z wody, zmielić.

Pierogi z kapustą

Składniki:

Pierogi z kapustą

 

  • 4 porcje:
  • ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • pół szklanki wody
  • sól
  • nadzienie:

 

  • 1kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki tłuszczu
  • sól i pieprz
  • 10 dag słoniny

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą
Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na tłuszczu, dodać do zmielonej kapusty, wymieszać, posolić i popieprzyć, podsmażyć na patelni, aż sok odparuje. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać rozbite jajko, wodę, zagnieść ciasto i dobrze wyrobić. Rozwałkować część, resztę przykryć szmatką. Szklanką lub foremką wykrawać pierogi, na każdy kłaść nadzienie i złączyć brzegi. Resztę ciasta zagnieść ponownie i postępować tak, aż się skończy. Ulepione pierogi wrzucać na osolony wrzątek, zamieszać, gdy wypłyną na powierzchnię, gotować kilka minut, wyciągać łyżką cedzakową. Podawać polane stopioną słoniną.