alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Pierogi z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Dzisiaj proponuję pierogi z farszem z maślaków i kiszonej kapusty okraszone zrumienioną cebulką. Pyszności.

Pierogi z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami

 

  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej typ 500
  • płaska łyżka masła
  • 250 ml ciepłej wody
  • sól szczypta
  • Farsz
  • 300 g maślaków
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 0,5 cebuli
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami
Farsz: grzyby obrać z skórki, pokroić w kostkę. Zagotować wodę dodać pokrojone i grzyby i gotować około 5 minut. Przelać na sitko do odsączenia. Kapustę ugotować na miękko i odsączyć na sitku. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać odsączone grzyby, kiszoną kapustę i całość mieszając chwilkę podsmażyć. Ostudzić i doprawić do smaku. Ciasto na pierogi:Do mąki dodać szczyptę soli,miękkie masło, stopniowo dolewać ciepłą wodę i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Z ciasta uformować kulkę i przykryć na pół godziny miseczką by odpoczęło. Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm i szklanką wykroić kółka. Na ciasto położyć łyżeczkę farszu, przykryć drugim kółkiem ciasta i dokładnie zlepić. Zagotować wodę z solą wrzucać porcjami pierogi i gotować 8 minut od wypłynięcie pierogów. Pierogi podać bezpośrednio po ugotowaniu okraszone zrumienioną cebulką. 
Pierogi z kapustą i grzybami
zagnieśc ciasto i przykryć na pół godziny miseczką by odpoczęło
Pierogi z kapustą i grzybami
zrumienić cebulkę dodać ugotowaną kapustę, grzyby i całość podsmazyć
Pierogi z kapustą i grzybami
farsz ostudzić do doprawić do smaku solą i pieprzem
Pierogi z kapustą i grzybami
rozwałkowac ciasto na podsypanej mąką stolnicy, wykroić szklanką kółka, nałożyć farsz przykryć drugim kólkiem z ciasta zlepić i ugotować