Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i grzybami 10
Farsz: kapustę płuczemy i odlewamy 2-3 razy żeby nie była za kwaśna. Gotujemy kapustę kiszoną do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Grzyby gotujemy około 1 godziny. Razem z kapustą przekręcamy przez maszynkę. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy soli. Stopniowo wlewamy letnią wodę wyrabiając ciasto. Wyrabiamy około 10 minut, posypując mąką aby się nie kleiło. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na cienki placek około 4 mm. Szklanką wycinamy kółka. Do środka nakładamy farsz. Składamy i dokładnie zlepiamy brzegi pierogów. Gotujemy w solonej, wrzącej wodzie aż wypłyną. Smacznego