sylwioslawa

sylwioslawa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 412]

Pierogi z kapustą i grzybami 10

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne, tradycyjne wigilijne danie.

Pierogi z kapustą i grzybami 10

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami 10

 

  • składniki:
  • 1kg mąki pszennej
  • 1 szklanka wody letniej
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 50 dag opieniek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami 10
Farsz: kapustę płuczemy i odlewamy 2-3 razy żeby nie była za kwaśna. Gotujemy kapustę kiszoną do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Grzyby gotujemy około 1 godziny. Razem z kapustą przekręcamy przez maszynkę. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy soli. Stopniowo wlewamy letnią wodę wyrabiając ciasto. Wyrabiamy około 10 minut, posypując mąką aby się nie kleiło. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na cienki placek około 4 mm. Szklanką wycinamy kółka. Do środka nakładamy farsz. Składamy i dokładnie zlepiamy brzegi pierogów. Gotujemy w solonej, wrzącej wodzie aż wypłyną. Smacznego