Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Pierogi z kapustą i grzybami 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne pierogi nadziane kapustą kiszoną i grzybkami leśnymi.

Pierogi z kapustą i grzybami 4 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami 4

 

  • 1/2 kg kapusta kiszona,
  • 40 gram podgrzybków suszonych,
  • do smaku Sól,
  • 1 kostka warzywna,
  • do smaku pieprz czarny mielony
  • 60 dkg mąki,
  • 200 ml letniej wody,
  • 1/2 łyżeczki Soli,
  • 1 jajo

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami 4
Grzyby dokładnie umyć, zalać na noc zimną wodą. Na drugi dzień ugotować w niewielkiej ilości wody (najlepiej jeśli na koniec wody nie trzeba odlewać, tylko sama odparuje), przyprawić solą i pieprzem. Kapustę również ugotować z dodatkiem kostki warzywnej. Ostudzić. Grzybki i kapustę bardzo drobno pokroić, połączyć ze sobą. Doprawić do smaku, wymieszać. Z mąki, wody, soli oraz jajko wyrobić ciasto. Rozwałkować, wyciąć kółka. Na każde nakładać farsz, zlepić brzegi. Wrzucić na gotującą się, osoloną wodę, gotować kilka minut od wypłynięcia.
Pierogi z kapustą i grzybami 4
Ugotowaną kapustę i ziemniaki pokroić i połączyć ze sobą.
Pierogi z kapustą i grzybami 4
Z mąki, wody soli i jajka wyrobić ciasto.
Pierogi z kapustą i grzybami 4
Na każde kółko nałożyć farsz, zlepić brzegi.