Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Pierogi z kapusta i grzybami podsmażane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak przygotowane pierogi można również zamrażać.

Pierogi z kapusta i grzybami podsmażane

Składniki:

Pierogi z kapusta i grzybami podsmażane

 

  • 35 dag mąka,
  • 1 łyżka masło stopione,
  • 2 szczypty Sól,
  • 100 ml woda,
  • 1-2 sztuki żółtka jaj,
  • 30 dag kapusta kwaszona Smak,
  • 10 sztuk suszone grzyby,
  • 1 sztuka cebula,
  • 1 łyżka oliwa,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapusta i grzybami podsmażane
Grzybki namoczyć na noc. Kapustę posiekać, przełożyć do garnka, dodać kilka łyżek wody i poddusić ją pod przykryciem. Oddzielnie ugotować grzyby w wodzie z ich moczenia. Po ugotowaniu odcedzić je i posiekać. Dodać do kapusty i poddusić razem. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej posiekaną cebulkę, dodać kapustę z grzybkami, podsmażyć doprawiając do smaku sola. Z mąki, żółtek, soli, stopionego masła i wody zagnieść ciasto, rozwałkować je, wykrawać z niego szklanką kółka, nakładać na nie farsz, zlepiać pierogi. Pierogi gotować w lekko osolonym wrzątku do momentu, gdy wypłyną na wierzch. Tak przygotowane pierogi można podsmażań na patelni