Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 250]

Pierogi z kapustą i grzybami Stenki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierogi z kapustą i grzybami nie muszą być tylko daniem wigilijny.

Pierogi z kapustą i grzybami Stenki

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami Stenki

 

  • Nadzienie.
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 10 dag suszonych grzybów,
  • 2 cebule.,
  • sól i pieprz
  • Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki maki,
  • 1 jajo,
  • woda
  • sól..

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami Stenki
Kapustę pokroić drobno, dodać kminek i pieprz i udusić do miękkości.Grzyby dokładnie wypłukać namoczyć na kilka godzin i ugotować do miękkości. Pokroić ugotowane grzyby i dodać do kapusty, dusić bez przykrycia, żeby odparować wodę. Cebulę drobną pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Połączyć składniki i dokładnie wymieszać. Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość około 2 mm. Wykrawać foremką lub szklanką krążki, nakładać nadzienie i sklejać kolejno. Wrzucać partiami do osolonego wrzątku, wyjmować 3 minuty po wypłynięciu.