Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i grzybkami
Kapustę i grzyby drobno siekamy. Grzybki dobrze jest wymoczyć przez noc w letniej wodzie. Kapustę i grzyby przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Cebulę siekamy i podduszamy na oleju. Następnie dodajemy je do kapusty. Gotujemy do momentu wyparowania wody. Trzeba uważać, żeby kapusta się nie przypaliła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej zagłębienie, dodajemy sól, bardzo ciepłą wodę i olej. Do ciasta można dodać więcej mąki, jeśli uznamy, że jest zbyt rzadkie. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy z niego kółka( można przy pomocy szklanki). Na każde z kółek układamy po łyżce farszu. Zlepiamy pierogi. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na wierzch. Po ugotowaniu można podsmażać pierożki na patelni. na mocno rozgrzanym oleju.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej zagłębienie, dodajemy sól, bardzo ciepłą wodę i olej. Do ciasta można dodać więcej mąki, jeśli uznamy, że jest zbyt rzadkie. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy z niego kółka( można przy pomocy szklanki). Na każde z kółek układamy po łyżce farszu. Zlepiamy pierogi. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na wierzch. Po ugotowaniu można podsmażać pierożki na patelni. na mocno rozgrzanym oleju.