Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Pierogi z kapustą i grzybkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierogi idealne zarówno na obiad, jak i na Wigilię.

Pierogi z kapustą i grzybkami

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybkami

 

  • 50 dag mąka,
  • 0,5 łyżeczki Sól,
  • 2 łyżeczki olej,
  • 1 szklanka ciepła woda,
  • 1 szklanka suszone grzyby,
  • 50- 70 dag kapusta kiszona,
  • 1 sztuka cebula,
  • 0,2 łyżeczki Sól,
  • 3-4 szczypty pieprz,
  • 2 łyżki olej

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybkami
Kapustę i grzyby drobno siekamy. Grzybki dobrze jest wymoczyć przez noc w letniej wodzie. Kapustę i grzyby przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Cebulę siekamy i podduszamy na oleju. Następnie dodajemy je do kapusty. Gotujemy do momentu wyparowania wody. Trzeba uważać, żeby kapusta się nie przypaliła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej zagłębienie, dodajemy sól, bardzo ciepłą wodę i olej. Do ciasta można dodać więcej mąki, jeśli uznamy, że jest zbyt rzadkie. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy z niego kółka( można przy pomocy szklanki). Na każde z kółek układamy po łyżce farszu. Zlepiamy pierogi. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na wierzch. Po ugotowaniu można podsmażać pierożki na patelni. na mocno rozgrzanym oleju.