Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Pierogi z kapustą kiszoną i borowikami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pierogi z kapustą i suszonymi borowikami zasmakują każdemu.

Pierogi z kapustą kiszoną i borowikami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kapustą kiszoną i borowikami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą kiszoną i borowikami
Kapustę pokroić, zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz przyprawy do smaku i ugotować do miękkości. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie, zostawić tak na noc. Na drugi dzień udusić, przyprawić do smaku. Grzyby połączyć z kapustą, można jeszcze chwilę pogotować razem, aby woda odparowała. Kapustę z grzybami wymieszać, przyprawić kucharkiem, pieprzem oraz odrobiną ziół prowansalskich. Z mąki, jaj, odrobiny letniej wody i szczypty soli zagnieść ciasto. Rozwałkować, szklanką wyciąć kółka. Na każdym układać farsz, zlepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać gorące.
Pierogi z kapustą kiszoną i borowikami
Kapustę kiszoną ugotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Pierogi z kapustą kiszoną i borowikami
Namoczone grzyby zostawić na noc, na drugi dzień je udusić.
Pierogi z kapustą kiszoną i borowikami
Z kapusty i grzybów zrobić farsz i go przyprawić.
Pierogi z kapustą kiszoną i borowikami
Z mąki, jaj i wody przyogtowac ciasto, uformować pierogi.