Pierogi z kapustą i pieczarkami sprawdzą się jako smaczny, pożywny obiad. Danie przypadnie do gustu również wegetarianom, gdyż nie zawiera mięsa. Pierogi można przygotować zarówno z kapusty surowej, jak i kiszonej. Warzywo należy oczyścić, poszatkować, doprawić i ugotować. Do kapusty dodaje się zmielone bądź posiekane pieczarki. Całość dusi się przez kilkadziesiąt minut. Pierogi z kapustą i pieczarkami dobrze jest oblać masłem i oprószyć koperkiem oraz natką pietruszki.
Ciasto na pierogi bez jajek

Ciasto na pierogi bez jajek

Ciasto pierogowe bez jajka dobrze się skleja i łatwo je rozwałkować. Do jego przygotowania wystarczy olej, mąka, woda i szczypta soli. Naturalnym spoiwem będzie gorąca woda, która nada elastyczności i połączy składniki. Najważniejszą kwestią podczas przygotowywania pierogów bez jajek jest staranne wyrobienie ciasta. Ważne też, aby przed rozwałkowaniem zostawić przykryte bawełnianą ściereczką ciasto na 10-15 minut, by odpoczęło. Sprawi to, że ciasto będzie bardziej miękkie i aksamitne. Gotowe ciasto na pierogi bez jajek można wypełnić słonym farszem lub owocami, np. jabłkiem, borówkami, truskawkami lub jagodami.

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to tradycyjne danie kuchni polskiej. Potrawa sprawdzi się na obiad i kolację. Farsz na pierogi ruskie przygotowuje się z twarogu, ugotowanych ziemniaków oraz podsmażonej cebulki. Wszystkie składniki mieli się, miesza i doprawia solą oraz pieprzem. Ciasto na pierogi ruskie można zrobić w kilkanaście minut. W misce należy wymieszać mąkę, gorącą wodę, oliwę i sól, a następnie zagnieść placek. Z rozwałkowanego ciasta wycina się koła, które wypełnia się farszem. Surowe pierogi ruskie gotuje się w osolonym wrzątku.

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem to dobry pomysł na wegetariański obiad. Potrawę można podać z sosem jogurtowo-koperkowym oraz surówką. Farsz na pierogi przygotowuje się z posiekanego szpinaku (świeżego albo mrożonego), czosnku, soli, pieprzu oraz sera feta. Wszystkie składniki należy wymieszać i smażyć przez kilka minut. Pierogi ze szpinakiem i serem feta można okrasić masłem oraz oprószyć posiekaną natką pietruszki, koperkiem albo szczypiorkiem.

Pierogi z serem

Pierogi z serem

Pierogi z serem stanowią smaczne i pożywne danie wegetariańskie. Potrawę można przygotować zarówno na słodko, jak i na słono. W tej pierwszej wersji smakowej wystarczy wymieszać twaróg z jogurtem naturalnym oraz miodem bądź cukrem. Opcjonalnie można dodać dżemem, rodzynki albo owoce, na przykład truskawki, jagody albo maliny. Pierogi z serem i ziemniakami to propozycja dania na słono. Twaróg i ugotowane ziemniaki mieli się, a następnie miesza z przyprawami i podsmażoną cebulą.

Pierogi z warzywami

Pierogi z warzywami

Pierogi z warzywami to świetny pomysł na smaczny obiad. Farsz do nich można przygotować np. z marchwi, pietruszki, cebuli, papryki, selera i czosnku. Warzywa należy podsmażyć na patelni, a następnie nałożyć ciasto i zlepić w pieroga. Pierogi gotuje się na wrzącej wodzie. Jeśli wypłyną na wierzch, oznacza to, że są gotowe. Pierogi z warzywami można podawać polane śmietaną, masłem lub innym tłuszczem.

Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi

Do przygotowania ciasta na pierogi nie potrzebujemy dużo składników-mąka, woda, sól i jajko- wszystkie wyrabiamy na elastyczne, miękkie ciasto. W każdym domu znajdzie się wyjątkowy przepis na dobre, wręcz idealne ciasto na pierogi, jednak różnią się one między sobą niewiele. Jedni nie dodają jajek, inni używają ciepłej wody.

Pierogi dla dzieci

Pierogi dla dzieci

Każde dziecko uwielbia produkty mączne, a na szczególną uwagę zasługują pierogi. Dobre ciasto na pierogi powinno cechować się miękkością i elastycznością. Aby je przygotować wystarczy mąka, olej, gorąca woda oraz sól. Najpopularniejsze wśród pierogów są pierogi ruskie, dla których farsz przyrządza się z ziemniaków, białego sera i cebuli. W sezonie letnim żadne dziecko nie oprze się pierogom z jagodami czy truskawkami, a te z kaszą na słodko przywołają w pamięci wspomnienia z obiadów u babci. Wykwintną i wytrawną postacią tej potrawy są pierogi ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym.

Polecane przepisy do kategorii Pierogi z kapustą i pieczarkami

Znaleźliśmy 17 przepisów w kategorii Pierogi z kapustą i pieczarkami