Zsa Zsa

Zsa Zsa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Pierogi z kaszą a la ruskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszne pierogi ! Wygrywają z ruskimi ! :)

Pierogi z kaszą a la ruskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kaszą a la ruskie

 

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 stołowa łyżka oleju
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 żółtko

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą a la ruskie
Ziemniaki obieramy i gotujemy, następnie przepuszczamy przez praskę. Kaszę gotujemy, przelewamy zimną wodą aby ostygła. Kiełbasę i cebulę kroimy dosyć drobno, krótko smażymy. Wszystkie powyższe składniki umieszczamy w dużej misie, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Przygotowujemy ciasto- do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, żółtko i olej. Ciasto ugniatamy do póki nie wchłonie całej mąki. Jeżeli będzie się nadal przylepiać do ręki należy wysypać na stolnicę trochę mąki i ugniatać póki nie osiągnie elastycznej lecz nie klejącej się do ręki konsystencji. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz i lepimy od środka ku brzegom. Ulepione pierogi gotujemy we wrzątku, od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze około 5 minut.
Pierogi z kaszą a la ruskie
Kaszę i ziemniaki gotujemy. Zwiększam proporcje, ponieważ lubię zrobić więcej pierogów i je zamrozić :)
Pierogi z kaszą a la ruskie
Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy, dużą rolę odgrywa papryka.
Pierogi z kaszą a la ruskie
Z ciasta wycinamy krążki, ja używam do tego szklanki.
Pierogi z kaszą a la ruskie
Te pierogi wylądują na balkon gdzie panuje mróz, następnie do jednego worka i do zamrażarki.