paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do zrobienia pierogów użyłam nowego wynalazku z mojej kuchni czyli tzw" maszynki do pierogów", lecz moim zdaniem nie jest wcale taka dobra

Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem

 

  • ciasto:
  • 400g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 żółtko
  • 1/2 szkl ciepłej wody
  • szczypta soli

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem
Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości. Cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na patelni z pokrojonym w kosteczkę boczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z kaszą gryczaną.Ze składników na ciasto zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Wałkujemy cieniutko i lepimy pierogi , gotujemy 3 minuty od wypłynięcia.Podajemy z zasmażką lub sosem.
Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem
Dobrze gdy boczek jest drobno pokrojony tak na rozmiar kaszy
Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem
Niestety mało farszu można nakładać na maszynkę i to jest minus
Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem
Z tej maszynki wychodza pierogi o dziwnym kształcie , ale szybko i dużo
Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem
Nie zapomnijmy o osoleniu wody, gdy się zagotuje .