Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszą gryczaną
Kaszę gryczaną należy ugotować wg wskazówek na opakowaniu.
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na rozgrzanej patelni. Do usmażonego boczku trzeba dorzucić ugotowaną kaszę i dokładnie wymieszać. Chwilę smażyć i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zostawić do ostygnięcia. Do ostudzonej masy należy dodać roztrzepane jajko i wymieszać dokładnie.
Mąkę mieszamy z solą i zalewamy wrzątkiem. Delikatnie łączymy składniki i czekamy aż ostygnie na tyle, żeby nie poparzyć rąk. Wtedy zagniatamy ciasto. Jak wychodzi za rzadkie- dosypujemy mąkę, a jak za gęste- dolewamy wodę. Jednolite ciasto dzielimy na części i każdą porcję rozwałkowujemy podsypując odrobiną mąki. Wycinamy szklanką krążki ciasta i na każdym kładziemy trochę farszu z kaszy. Zlepiamy dokładnie brzegi i wrzucamy go gotującej się osolonej wody z odrobiną oleju. Gotujemy parę minut i wyjmujemy na talerz. Możemy posypać kaszą z boczkiem.
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na rozgrzanej patelni. Do usmażonego boczku trzeba dorzucić ugotowaną kaszę i dokładnie wymieszać. Chwilę smażyć i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zostawić do ostygnięcia. Do ostudzonej masy należy dodać roztrzepane jajko i wymieszać dokładnie.
Mąkę mieszamy z solą i zalewamy wrzątkiem. Delikatnie łączymy składniki i czekamy aż ostygnie na tyle, żeby nie poparzyć rąk. Wtedy zagniatamy ciasto. Jak wychodzi za rzadkie- dosypujemy mąkę, a jak za gęste- dolewamy wodę. Jednolite ciasto dzielimy na części i każdą porcję rozwałkowujemy podsypując odrobiną mąki. Wycinamy szklanką krążki ciasta i na każdym kładziemy trochę farszu z kaszy. Zlepiamy dokładnie brzegi i wrzucamy go gotującej się osolonej wody z odrobiną oleju. Gotujemy parę minut i wyjmujemy na talerz. Możemy posypać kaszą z boczkiem.