Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszą gryczaną i serem
Mąkę łączę z solą, dodaję jajko i zagniatając łączę z wodą. Po wyrobieniu ciasta odstawiam je na godzinę. Kaszę gotuję z dodatkiem soli i masła. Jedną cebulę drobno kroję rumienię na patelni, następnie doprawiam Kucharkiem. Natkę pietruszki drobno siekam. Przestudzoną kaszę wraz z białym serem mielę w maszynce, dodaję cebulę, jajko, natkę pietruszki, a następnie doprawiam do smaku solą i pieprzem. Na patelni podsmażam pozostałą cebulę wraz z pokrojonym boczkiem. Ciasto rozwałkowuję, wycinam szklanką krążki, następnie nakładam 1 łyżeczkę farszu, zlepiam brzegi i gotuję w wodzie do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Następnie na pierogi nakładam podsmażoną cebulkę i boczek.