Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami to pyszne połączenie smaku. Takie danie jest tanie, bardzo smaczne i zdrowe.

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami
Mąkę połączyć z jajkiem, oliwą, odrobiną soli i ciepłą wodą, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie, osączyć. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać pokrojone pieczarki i dusić przez kilka minut. Połączyć z kaszą, doprawić do smaku, smażyć przez 4-5 minut, ostudzić. Do zimnego farszu dodać roztrzepane jajko, bułkę tartą, wymieszać. Ciasto rozwałkować, wycinać krążki, ułożyć farsz, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze. Podawać z podsmażoną na maśle cebulą. 
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami
Z mąki jajka i pozostałych składników zagnieść ciasto
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami
Do pieczarek z cebulą wsypać ugotowaną kaszę doprawić do smaku
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami
Ciasto rozwałlkować wyciąć krążki i ułożyć farsz
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami
Ciasto złożyć na pół i brzegi bardzo dokładnie zlepić