Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami
Mąkę połączyć z jajkiem, oliwą, odrobiną soli i ciepłą wodą, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie, osączyć. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać pokrojone pieczarki i dusić przez kilka minut. Połączyć z kaszą, doprawić do smaku, smażyć przez 4-5 minut, ostudzić. Do zimnego farszu dodać roztrzepane jajko, bułkę tartą, wymieszać. Ciasto rozwałkować, wycinać krążki, ułożyć farsz, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze. Podawać z podsmażoną na maśle cebulą.
edytaha