Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszą jaglaną
Ciasto:
Z drożdży,cukru,3 łyżek mleka,2 łyżek mąki zrobić rozczyn,odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce,jak podwoi objętość,wsypać resztę mąki(razowa lubella).roztrzepane jajka i olej,wlewać powoli mleko,mieszać,kiedy jest optymalnie gęste,zagnieść i odstawić do wyrośnięcia.Jak wyrośnie,wałkować placki grubości około 1,5 cm,wycinać szklanką kółka,nakładać łyżeczką farsz,zlepiać jak normalne pierogi,układać na blaszce posmarowanej olejem,odstawić do wyrośnięcia,posmarować rozbitym jajkiem,piec w temp.170 stopni,na rumiano.
Smakują na gorąco i na zimno z gęstym jogurtem lub śmietaną.
Z drożdży,cukru,3 łyżek mleka,2 łyżek mąki zrobić rozczyn,odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce,jak podwoi objętość,wsypać resztę mąki(razowa lubella).roztrzepane jajka i olej,wlewać powoli mleko,mieszać,kiedy jest optymalnie gęste,zagnieść i odstawić do wyrośnięcia.Jak wyrośnie,wałkować placki grubości około 1,5 cm,wycinać szklanką kółka,nakładać łyżeczką farsz,zlepiać jak normalne pierogi,układać na blaszce posmarowanej olejem,odstawić do wyrośnięcia,posmarować rozbitym jajkiem,piec w temp.170 stopni,na rumiano.
Smakują na gorąco i na zimno z gęstym jogurtem lub śmietaną.