pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Pierogi z kaszą jęczmienną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Są niedrogie i bardzo pyszne.

Pierogi z kaszą jęczmienną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kaszą jęczmienną

 

  • FARSZ:
  • 2 torebki (200 g) kaszy jęczmiennej z warzywami
  • 1 cebula
  • szczypta soli
  • pieprz
  • przyprawa typu Vegeta
  • olej do podsmażenia cebuli
  • CIASTO:
  • 1/2 kg mąki
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą jęczmienną
FARSZ: Kaszę jęczmienną gotujemy wg przepisu na opakowaniu, osączamy. Cebulę siekamy i szklimy na oleju, dodajemy do kaszy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, przyprawą typu Vegeta i odstawiamy do przestygnięcia. CIASTO: Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy, aż uzyskamy gładkie elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na 1,5 mm. Przy pomocy szklanki wykrawamy krążki. Na każdy krążek cista przy pomocy łyżeczki nakładamy porcje farszu. Zlepiamy brzegi formując pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 2 min, do czasu wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Pierogi można okrasić roztopionym masłem z bułką tartą lub smażoną cebulką. Pierożki wspaniale smakują z czerwonym barszczem lub podsmażone następnego dnia.
Pierogi z kaszą jęczmienną
Z podanych składników wyrabiamy ciasto na pierogi
Pierogi z kaszą jęczmienną
Na każdym krążku ciasta łyżeczką nakładamy farsz
Pierogi z kaszą jęczmienną
Na każdym krążku ciasta łyżeczką nakładamy farsz
Pierogi z kaszą jęczmienną
Palcami sklejamy brzegi ciasta firmując pierogi