Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszą jęczmienną
FARSZ: Kaszę jęczmienną gotujemy wg przepisu na opakowaniu, osączamy. Cebulę siekamy i szklimy na oleju, dodajemy do kaszy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, przyprawą typu Vegeta i odstawiamy do przestygnięcia. CIASTO: Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy, aż uzyskamy gładkie elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na 1,5 mm. Przy pomocy szklanki wykrawamy krążki. Na każdy krążek cista przy pomocy łyżeczki nakładamy porcje farszu. Zlepiamy brzegi formując pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 2 min, do czasu wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Pierogi można okrasić roztopionym masłem z bułką tartą lub smażoną cebulką. Pierożki wspaniale smakują z czerwonym barszczem lub podsmażone następnego dnia.