Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Pierogi z kaszą, kiełbasą i boczkiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dodatek cząbru kiełbasy i boczku sprawia ,że kasza nabiera wyrazistego smaku. Moja cała rodzina zachwyca się właśnie tak przyrządzonymi pierogami.

Pierogi z kaszą, kiełbasą i boczkiem

Składniki:

Pierogi z kaszą, kiełbasą i boczkiem

na ciasto pierogowe:

na farsz:

dodatkowo:

  • okrasa z podsmażonego i pokrojonego w kosteczkę gotowanego boczku do polania pierogów

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą, kiełbasą i boczkiem

Przygotowanie ciasta :

Do przesianej mąki dodajemy jajka,olej,szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając letnią wodę z mlekiem tak aby ciasto miało konsystencję ciasta pierogowego. Przykrywamy ściereczką na ok. 20 min.
Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawamy szklanką krążki. Na każdy krążek nakładamy łyżeczką farsz. Zlepiamy dokładnie pierogi.

Przygotowanie farszu:

Obie kasze gotujemy na sypko według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Studzimy.
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na połowie smalcu na lekko złoty kolor.
Kiełbasę obieramy, od boczku odkrawamy skórkę. Mielimy kiełbasę z boczkiem w maszynce do mielenia mięsa. Lekko podsmażamy na pozostałym smalcu.
Wszystkie przygotowane i przestudzone składniki farszu łączymy ze sobą,doprawiając je do smaku przyprawami. Dokładnie mieszamy.

Etap końcowy :

Przygotowane pierogi gotujemy partiami w dużym rondlu z lekko osoloną wrzącą wodą. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką,gotujemy ok. 2 min. od wypłynięcia na wierzch.
Po ugotowaniu cedzimy ,przelewamy ciepłą wodą.
Podajemy polane ciepłą okrasą z dodatkiem ostrej surówki np. z marchwi,jabłka i chrzanu.


Tagi:

dania pierogi