Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszą, kiełbasą i boczkiemPrzygotowanie ciasta :
Do przesianej mąki dodajemy jajka,olej,szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając letnią wodę z mlekiem tak aby ciasto miało konsystencję ciasta pierogowego. Przykrywamy ściereczką na ok. 20 min.
Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawamy szklanką krążki. Na każdy krążek nakładamy łyżeczką farsz. Zlepiamy dokładnie pierogi.
Przygotowanie farszu:
Obie kasze gotujemy na sypko według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Studzimy.
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na połowie smalcu na lekko złoty kolor.
Kiełbasę obieramy, od boczku odkrawamy skórkę. Mielimy kiełbasę z boczkiem w maszynce do mielenia mięsa. Lekko podsmażamy na pozostałym smalcu.
Wszystkie przygotowane i przestudzone składniki farszu łączymy ze sobą,doprawiając je do smaku przyprawami. Dokładnie mieszamy.
Etap końcowy :
Przygotowane pierogi gotujemy partiami w dużym rondlu z lekko osoloną wrzącą wodą. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką,gotujemy ok. 2 min. od wypłynięcia na wierzch.
Po ugotowaniu cedzimy ,przelewamy ciepłą wodą.
Podajemy polane ciepłą okrasą z dodatkiem ostrej surówki np. z marchwi,jabłka i chrzanu.
Jagodowa
Magdalena88
Agnieszka Rec
Agnieszka Rec
Moi domownicy od razu polubili ten smak farszu ....polecam wypróbować Magdaleno :) Pozdrawiam serdecznie :)