ppaulinaa

ppaulinaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Pierogi z kiszonej kapusty i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne pierogi mojej mamy. Często jej robię w okresie zimowym w tedy najlepiej mi smakują. Podaję polane skwarkami.

Pierogi z kiszonej kapusty i grzybami

Składniki:

Pierogi z kiszonej kapusty i grzybami

 

  • 0,5 kg mąki
  • szkl letniej wody
  • jajko
  • 2-3 łyzki oleju
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • ok, 1,5kg kiszonej kapusty
  • 200g suszonych grzybów
  • cebula
  • sól i pieprz
  • słonina 150 g

Sposób przygotowania:

Pierogi z kiszonej kapusty i grzybami
Kapustę wypłukać włożyć do garnka i ugotować do miękkości. Grzybki zalać woda i również ugotować. Miedzy czasie wszystkie składniki ciasta połączyć i zagnieść ciasto. Cebulką obrać i lekko podsmażyć. Słoninę pokroić i stopić na skwarki. Ugotowaną kapustę należy odcedzić, odcisnąć i pokroić. Grzybki również drobniutko pokroić. Do kapusty dodać cebulę i grzyby farsz wymieszać i doprawić do smaku sola i pieprzem. Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanka kółka i lepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie. Podawac polane skwarkami.