Sposób przygotowania:
Pierogi z soczewicą, kapustą i pieczarkami
Przygotować farsz: Pieczarki oczyścić, ugotować w lekko osolonej wodzie, wycedzić, wystudzić, drobniutko pokroić. Soczewicę ugotować według informacji na opakowaniu i dodać do pieczarek. Jajka ugotować na twardo, obrać , przetrzeć przez sito i również dodać do farszu. Kiszoną ugotowaną kapustę, odcisnąć z wody i Drobno pokroić dodać do pozostałych składników, wymieszać Doprawić farsz do smaku solą i pieprzem. Przygotować ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać do niej oliwę oraz wodę tyle i pochłonie mąka tak by ciasto nie było zbyt suche ani zbyt mokre. Następnie rozwałkować ciasto na cienki placek i wyciąć kółka. Na każdy krążek nakładać farsz i zlepiać pierogi. Zagotować wodę lekko ją osolić i wkładać pierogi. Gotować do momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi podawać na ciepło.