paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Pierogi z soczewicą, kapustą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierogi z farszem z kiszonej kapusty, soczewicy czerwonej jajek oraz pieczarek, bardzo pożywne i smaczne

Pierogi z soczewicą, kapustą i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z soczewicą, kapustą i pieczarkami

 

  • jajko 2 sztuki
  • soczewica czerwona 3/4 szklanki
  • kapusta kiszona 1 szklanka
  • pieczarki 10 dag
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • mąka 235 g
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • woda ciepła do ciasta

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z soczewicą, kapustą i pieczarkami
Przygotować farsz: Pieczarki oczyścić, ugotować w lekko osolonej wodzie, wycedzić, wystudzić, drobniutko pokroić. Soczewicę ugotować według informacji na opakowaniu i dodać do pieczarek. Jajka ugotować na twardo, obrać , przetrzeć przez sito i również dodać do farszu. Kiszoną ugotowaną kapustę, odcisnąć z wody i Drobno pokroić dodać do pozostałych składników, wymieszać Doprawić farsz do smaku solą i pieprzem. Przygotować ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać do niej oliwę oraz wodę tyle i pochłonie mąka tak by ciasto nie było zbyt suche ani zbyt mokre. Następnie rozwałkować ciasto na cienki placek i wyciąć kółka. Na każdy krążek nakładać farsz i zlepiać pierogi. Zagotować wodę lekko ją osolić i wkładać pierogi. Gotować do momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi podawać na ciepło.
Pierogi z soczewicą, kapustą i pieczarkami
Pieczarki oczyścić, ugotować w lekko osolonej wodzie, wycedzić, wystudzić, drobniutko pokroić.
Pierogi z soczewicą, kapustą i pieczarkami
Soczewicę ugotować według informacji na opakowaniu i dodać do pieczarek.
Pierogi z soczewicą, kapustą i pieczarkami
Jajka ugotować na twardo, obrać , przetrzeć przez sito i również dodać do farszu. Kiszoną ugotowaną kapustę, odcisnąć z wody i Drobno pokroić dodać do pozostałych składników, wymieszać Doprawić farsz do smaku solą i pieprzem.
Pierogi z soczewicą, kapustą i pieczarkami
Następnie rozwałkować ciasto na cienki placek i wyciąć kółka. Na każdy krążek nakładać farsz i zlepiać pierogi. Zagotować wodę lekko ją osolić i wkładać pierogi.