Sposób przygotowania:
Pierogi z limonkowym serkiem i sosem truskawkowym
Ciasto: Mąkę przesiewam do miski, dodaje szczyptę soli, po środku robię wgłębienie i wlewam w nie gorącą wodę i roztopione masło – mieszam wszystko za pomocą drewniane łyżki, następnie (ostrożnie – ciasto jest gorące ), pomału zagniatam rękami ciasto. Kiedy ciasto stanie się elastyczne i gładkie przykrywam je ściereczką i odstawiam na 30 minut aby odpoczęło.
W międzyczasie w miseczce rozgniatam widelcem ser biały i mieszam go z otartą skorą z limonki, sokiem z limonki i cukrem – mieszam tak długo aż cukier przestanie chrzęścić między zębami. Wtedy dodaje żółtka i mieszam wszystko raz jeszcze.
Truskawki blendujemy a następnie przecieramy przez sitko (jeśli nie przeszkadzają nam pesteczki czynność przecierania możemy pominąć) i przelewamy do rondelka. Truskawki doprawiamy do smaku sokiem z czarnego bzu a następnie odparowujemy go na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji gęstego syropu.
Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego nakładamy 1 łyżeczkę farszu i sklejamy.
Pierogi gotujemy 4 minuty, wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową, odsączamy z nadmiaru wody. Pierogi polewamy sosem (lub układamy je na nim) i serwujemy udekorowane skorą z limonki i świeżymi truskawkami, smacznego :D
W międzyczasie w miseczce rozgniatam widelcem ser biały i mieszam go z otartą skorą z limonki, sokiem z limonki i cukrem – mieszam tak długo aż cukier przestanie chrzęścić między zębami. Wtedy dodaje żółtka i mieszam wszystko raz jeszcze.
Truskawki blendujemy a następnie przecieramy przez sitko (jeśli nie przeszkadzają nam pesteczki czynność przecierania możemy pominąć) i przelewamy do rondelka. Truskawki doprawiamy do smaku sokiem z czarnego bzu a następnie odparowujemy go na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji gęstego syropu.
Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego nakładamy 1 łyżeczkę farszu i sklejamy.
Pierogi gotujemy 4 minuty, wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową, odsączamy z nadmiaru wody. Pierogi polewamy sosem (lub układamy je na nim) i serwujemy udekorowane skorą z limonki i świeżymi truskawkami, smacznego :D