Sposób przygotowania:
Pierogi z makiem i wiśniami
Mak płuczemy. Do rondelka wlewamy mleko i zagotowujemy. Dodajemy mak i gotujemy na wolnym ogniu 30 minut co jakiś czas mieszając. Ugotowany, przestudzony mak mielimy w maszynce 3 razy. Wiśnie drylujemy, umieszczamy je w garnku, dodajemy cukier i cukier waniliowy i smażymy na wolnym ogniu 10 minut. Do maku dodajemy aromat waniliowy, miód, mieszamy. Kolejno dodajemy wiśnie i kilka łyżeczek powstałego podczas smażenia soku z wiśni. Dodajemy tyle soku, aby masa pozostała gęsta, ale nie sucha.
Na stolnicę wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Dodajemy oliwę i stopniowo dodajemy wodę zagniatając ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno być elastyczne. Rozwałkowujemy je na cienki placek i wycinamy szklanką okrągłe kształty. Na każdym placku układamy farsz i zlepiamy pieroga. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia na wolnym ogniu. Pierogi podajemy polane miodem i posypane makiem, udekorowane wiśniami. Życzę smacznego :)
Na stolnicę wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Dodajemy oliwę i stopniowo dodajemy wodę zagniatając ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno być elastyczne. Rozwałkowujemy je na cienki placek i wycinamy szklanką okrągłe kształty. Na każdym placku układamy farsz i zlepiamy pieroga. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia na wolnym ogniu. Pierogi podajemy polane miodem i posypane makiem, udekorowane wiśniami. Życzę smacznego :)
zbysiowa
mysza75