jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pierogi z malinowym twarożkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pierogi są pycha. Moja córka Kasia nie uznaje innych. Mogła by je jeść codziennie. Dlatego też zimą robie je wykorzystując mrożone maliny.

Pierogi z malinowym twarożkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z malinowym twarożkiem

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki maki,
  • 1 jajko,
  • 0,5 szklanki letniej wody,
  • 0,5 szklanki letniego mleko,
  • 2 łyżki oleju,
  • Szczypta soli
  • Farsz:
  • 30 -35 dag białego sera,
  • 15 dag malin,
  • Cukier do smaku (1-2 łyżki),

 

  • Dodatkowo:
  • Cukier do posypania,
  • Śmietana do polania,
  • Świeże maliny do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z malinowym twarożkiem
CIASTO: Z mąki , jajka, wody, mleka, oleju i soli zagniatamy ciasto, do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy z niego koła ( ja wycinam od szklanki). Na koła nakładamy farsz, sklejamy boki, formując pierogi. FARSZ: Ser przekładamy do miski, dokładamy maliny i rozgniatamy całość widelcem do uzyskania jednolitej masy. Słodzimy do smaku. DODATKOWO: Gotujemy wodę z dodatkiem soli i odrobiny oleju. Na gotującą wrzucamy pierogi i gotujemy około 5 min. Gotowe pierogi odcedzamy, przelewamy delikatnie wodą .
Pierogi z malinowym twarożkiem
na talerzu łączymy maliny z twarogiem. doprawiamy do smaku
Pierogi z malinowym twarożkiem
z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła. nakładamy nadzienie
Pierogi z malinowym twarożkiem
pierogi zaklejamy dokładnie. można zrobić na każdym falbankę
Pierogi z malinowym twarożkiem
uformowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie