zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pierogi serowo - brzoskwiniowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

I kolejne pyszne pierogi, tym razem na słodko.

Pierogi serowo - brzoskwiniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi serowo - brzoskwiniowe

 

  • Nadzienie :
  • 300 g półtłustego twarogu
  • 2 brzoskwinie
  • 2 łyżki kaszy manny ( błyskawicznej )
  • cukier do smaku
  • Ciasto :
  • 500 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • Sos :
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 jogurt brzoskwiniowo pomarańczowy ( 150 g )
  • cukier do smaku
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego

Sposób przygotowania:

Pierogi serowo - brzoskwiniowe
Nadzienie :

Twaróg przełożyć do miski i rozdrobnić go widelcem. Brzoskwinie umyć, usunąć pestki i pokroić w kosteczkę. Do twarogu dodać kaszę mannę, pokrojone brzoskwinie oraz cukier do smaku i wymieszać nadzienie.



Ciasto :

Składniki ciasta połączyć ze sobą np. w misce, potem wyłożyć je na blat i wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i nie twarde.



Pierogi :

Ciasto wałkować na cienkie placki, wycinać kółka i nakładać porcje nadzienia na krążki i zlepiać pierogi. Następnie kłaść pierogi na ściereczce, ale nie powinny się dotykać. Zakryć drugą ściereczką aby nie wysychały. Zagotować wodę, dodać odrobinę soli i oleju, ponownie zagotować wodę i kłaść na wrzątek przygotowane pierogi. Gdy pierogi wypłyną gotować kilka minut do miękkości ciasta. Gotowe pierogi wykładać na talerze. Składniki sosu wymieszać i polać nim pierogi.
Pierogi serowo - brzoskwiniowe
przygotowac słodkie nadzienie na pierogi
Pierogi serowo - brzoskwiniowe
przygotowac ciasto i wycinać z rozwałkowanego ciasta krążki
Pierogi serowo - brzoskwiniowe
na krążki nakładac porcje nadzienia i zlepiać pierogi
Pierogi serowo - brzoskwiniowe
pierogi gotowac od wypłyniecia kilka minut