Martyna239

Martyna239

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Pierogi z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne domowe pierogi z mięsem.

Pierogi z mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z mięsem

 

  • 4 uda z kurczaka
  • 30 dag wątróbki drobiowej (opcjonalnie)
  • 30 dag boczku parzonego
  • cebula
  • garść suszonych grzybów (lub gotowanych)
  • 1 kg mąki
  • ½ l wody
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem
Grzyby suszone namaczamy przez około godzinę, następnie gotujemy. Mięso i cebulę gotujemy, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę razem z grzybami. Dodajemy przyprawy, wyrabiamy na jednolitą masę. Z mąki, wody i ½ łyżeczki soli wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na placki, wycinamy szklanką koła, na każde kładziemy łyżeczkę farszu, zlepiamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 3-4 minuty.
Pierogi z mięsem
Suszone grzyby moczymy i gotujemy, ale możemy też dodać świeże ugotowane grzyby.
Pierogi z mięsem
Zmielone mięso wyrabiamy z przyprawami na jednolitą masę.
Pierogi z mięsem
Ciasto na pierogi musi być elastyczne, ale nie twarde.
Pierogi z mięsem
Pierogi czekają na ugotowanie. Część można zamrozić.