blackbetty

blackbetty

Szef Kuchni
[Przepisów: 44]

Pierogi z mięsem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pierogi mięsne inaczej, smaczne i pożywne, na 2 sposoby podania

Pierogi z mięsem

Składniki:

Pierogi z mięsem

 

 

  • FARSZ
  • 20 dag pieczarek lub 5-6 średnich
  • 60-70 dag mięsa mielonego
  • 1 mała cebulka
  • 1/2 opakowania fix do mielonego
  • przyprawa do gyrosa/kebaba
  • czosnek granulowany
  • kilka pędów szczypiorku
  • sól pieprz
  • szczypta "vegety"

 

  • Do polania ugotowanych słonina pokrojona w kostkę wytopiona

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem
Z tych proporcji wychodzi około 90-100pierogów wykrawanych od szklanki ok 5cm średnicy z 1 łyżeczka od herbaty farszu.

Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto. Zamiast na stolnicy można je zarobić w plastikowej misce - zaoszczędzi nam to czasu i zmywania :)
Pieczarki myjemy i siekamy badź kroimy bardzo drobno - można je też zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulkę równie drobno kroimy i razem z pieczarkami podsmażamy na patelni.
Na koniec dodajemy mielone mięso wymieszane z wczesniej zrobionym fixem i obficie przyprawiamy (chyba że ktos nie lubi :))
Mięso tylko podsmażamy alby zmieniło kolor i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie wałkujemy ciasto wykrawamy kóleczka badź inne wygodne kształty i gdy mięso jest juz zimne nakładamy łyżeczką i kleimy pierożki.
Na gotujacą i osoloną wodę wrzucamy nasze gotowe pierogi, od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze jakieś 10 minut.
Po nałożeniu na talerz możemy polać skwarkami ze słoniny lub boczku. Chociaż ja kilka pierogów zrobiłam inaczej - do polania uzyłam fixu do spagetti po bolońsku - jest to idealne połaczenie sosu i mięsa mielonego. POLECAM!!!!!