Sposób przygotowania:
Pierogi z mięsem
Mięso ugotować w lekko osolonej wodzie, potem wystudzić, posiekać. Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać posiekane drobno mięso, posiekany koperek i doprawić do smaku. Farsz wystudzić. Do miski wsypać mąkę i sól, zrobić dołek, wlać gorącą wodę i najpierw widelcem lekko połączyć a potem zagnieść ciasto. Przykryć je miseczką i odstawić na 20 minut. Potem ciasto dzielić na porcje, wałkować na cienkie placki podsypując mąką i wycinać kółka. Na każdy krążek kłaść porcje farszu, zlepiać pierogi i układać na ściereczce a potem przykrywać drugą aby pierogi nie wysychały. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek i gotować kilka minut od wypłynięcia. Potem wyjmować łyżka cedzakową i podawać np. z podsmażonymi skwarkami z boczku wędzonego.