zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pierogi z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Nie ma to jak domowe pierogi i do tego z każdym farszem smakują wybornie. Pomimo upałów zebrałam się i zrobiłam a moi faceci byli szczęśliwi, że hej :)

Pierogi z mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z mięsem

 

  • Ciasto :
  • 2,5 szk mąki koszalińskiej ( typ 500 ) + do podsypywania
  • 1 i 1/4 gorącej wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Farsz :
  • 800 g mięsa wieprzowego ( u mnie paski od schabu )
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem
Mięso ugotować w lekko osolonej wodzie, potem wystudzić, posiekać. Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać posiekane drobno mięso, posiekany koperek i doprawić do smaku. Farsz wystudzić. Do miski wsypać mąkę i sól, zrobić dołek, wlać gorącą wodę i najpierw widelcem lekko połączyć a potem zagnieść ciasto. Przykryć je miseczką i odstawić na 20 minut. Potem ciasto dzielić na porcje, wałkować na cienkie placki podsypując mąką i wycinać kółka. Na każdy krążek kłaść porcje farszu, zlepiać pierogi i układać na ściereczce a potem przykrywać drugą aby pierogi nie wysychały. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek i gotować kilka minut od wypłynięcia. Potem wyjmować łyżka cedzakową i podawać np. z podsmażonymi skwarkami z boczku wędzonego.
Pierogi z mięsem
Etap 1 Najpierw należy przygotować farsz
Pierogi z mięsem
Etap 2 Potem nalezy zrobić ciasto na pierogi
Pierogi z mięsem
Etap 3 Wycinać z ciasta kółka na pierogi
Pierogi z mięsem
Etap 4 Nakładac farsz lepić pierogi i gotować