albireo

albireo

Kucharz
[Przepisów: 9]

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzieło kulinarne powstałe z braku laku i pomysłu na obiad

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną

Składniki:

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • Farsz:
  • ugotowany kurczak pozostały z rosołu
  • 30 dag kapusty kiszonej
  • sól
  • pieprz
  • jajko

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną
Kapustę obgotuj przez jakieś 7 minut. Odsącz, ostudź i zmiel wraz z mięsem obranym z kurczaka. Wbij jajko, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Składniki ciasta wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj je cienko na posypanym mąką stole i wycinaj kółka najlepiej szklanką. Na każde kółko nakładaj łyżeczką farsz i następnie dokładnie sklej brzegi. Gotowe pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Najlepiej smakują polane tłuszczem z przyrumienioną cebulką i skwarkami. W przepisie możesz użyć także innego rodzaju mięsa pod warunkiem że będzie uprzednio obgotowane.