jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Pierogi z miesem i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

ulubione przez dorosłych i dzieci danie obiadowe

Pierogi z miesem i kapustą

Składniki:

Pierogi z miesem i kapustą

 

  • CIASTO:
  • 1 kg mąki,
  • 1 jajko,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • sól i woda
  • FARSZ:
  • 1/2 kg kapusty kiszonej,
  • 250g mięsa wołowego
  • 250g mięsa wieprzowego
  • 1 cebula, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Sposób przygotowania:

Pierogi z miesem i kapustą
CIASTO: Mąke przesiać dodać sól, wlewać powoli wodę. Wyrabiać, aż stanie się lśniące i nie bedzie kleić się do ręki. Zostawić pod przykryciem, żeby nie obsechło. FARSZ: Mięso ugotować z przyprawami i cebulą, ugotować kapustę w wodzie w której gotowało się mięso. Ugotowaną kapustę odcisnąć. Mięso ugotowane i ostudzone razem z kapustą zmielić przez maszynkę. Doprawić solą i pieprzem. Rozwałkować ciasto na pierogi. Wykrawać krążki z ciasta. Tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi. Zlepić i ugotować.