lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pierogi z mięsem i podsmażoną cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 58
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam pierogi domowej roboty, wiem jakie mięsko daje i przyprawy. Niebo w gębie tak mawia mój mąż i wcale mu się nie dziwię, bo sama przyznaje mu rację jedząc.

Pierogi z mięsem i podsmażoną cebulką Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pierogi z mięsem i podsmażoną cebulką

Składniki:

  • Składniki:

 

 

  • Ciasto na pierogi:
  • mąka tortowa 500 g
  • sól 1 łyżeczka
  • wrzątek 300 lub 400 ml sprawdzamy czy ciasto jest ok
  • olej słonecznikowy 4 łyżki

 

  • cebule trzy do podduszenia i usmażenia

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem i podsmażoną cebulką

Wykonanie:

Mięsko z łopatki mielimy na większych oczkach. Pierś z kurczaka mielimy na trochę, mniejszych oczkach. Marchew mielimy na takich samych oczkach co pierś. Czosnek również obieramy i mielimy. Do przygotowanego farszu dodajemy sól, pieprz czarny mielony, majeranek, zioła prowansalskie. Dokładnie wyrabiamy farsz i zakrywamy folią spożywczą o zostawiamy na noc w lodówce.

Następnego dnia robimy ciasto na pierogi. Mąkę odmierzamy i przesiewamy. Wsypujemy do misy,dodajemy sól,olej i wlewamy wrzątek. Wyrabiamy ciasto. Gładkie i lśniące w dodatku jeszcze ciepłe. Ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy najlepiej na stolnicy silikonowej ( nie podsypujemy już ani grama maki).

Literatką wykrawamy kółka i nakładamy warsz. Zlepione pierożki kładziemy na przygotowaną wcześniej ściereczkę i następnie na gorącą osoloną wodę wrzucamy.

Cebule drobno pokrojoną dusimy i dodajemy do naszych pierożków.

Smacznego.

Pierogi z mięsem i podsmażoną cebulką
Mąkę odmierzamy i przesiewamy.Wsypujemy do misy,dodajemy sól,olej i wlewamy wrzątek. Wyrabiamy ciasto. Gładkie i lśniące w dodatku jeszcze ciepłe.Ciasto dzielimy na 4 części
Pierogi z mięsem i podsmażoną cebulką
Wałkujemy najlepiej na stolnicy silikonowej( nie podsypujemy już ani grama maki) Literatką wykrawamy kółka
Pierogi z mięsem i podsmażoną cebulką
Mięsko z łopatki mielimy na większych oczkach.Pierś z kurczaka mielimy na trochę ,mniejszych oczkach. Marchew mielimy na takich samych oczkach co pierś.Czosnek również obieramy i mielimy. Do przygotowanego farszu dodajemy sól,pieprz czarny mielony, majeranek, zioła prowansalskie.Dokładnie wyrabiamy farsz i zakrywamy folią spożywczą o zostawiamy na noc w lodówce.
Pierogi z mięsem i podsmażoną cebulką
Nakładamy farsz i zlepiamy pierożki szybciutko.
Pierogi z mięsem i podsmażoną cebulką
Zlepione pierożki kłądziemy na przygotowaną wczesniej ściereczke
Pierogi z mięsem i podsmażoną cebulką
Cebule drobno kroimy i smażymy na oleju