Sposób przygotowania:
Pierogi z mięsem i podsmażoną cebulkąWykonanie:
Mięsko z łopatki mielimy na większych oczkach. Pierś z kurczaka mielimy na trochę, mniejszych oczkach. Marchew mielimy na takich samych oczkach co pierś. Czosnek również obieramy i mielimy. Do przygotowanego farszu dodajemy sól, pieprz czarny mielony, majeranek, zioła prowansalskie. Dokładnie wyrabiamy farsz i zakrywamy folią spożywczą o zostawiamy na noc w lodówce.
Następnego dnia robimy ciasto na pierogi. Mąkę odmierzamy i przesiewamy. Wsypujemy do misy,dodajemy sól,olej i wlewamy wrzątek. Wyrabiamy ciasto. Gładkie i lśniące w dodatku jeszcze ciepłe. Ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy najlepiej na stolnicy silikonowej ( nie podsypujemy już ani grama maki).
Literatką wykrawamy kółka i nakładamy warsz. Zlepione pierożki kładziemy na przygotowaną wcześniej ściereczkę i następnie na gorącą osoloną wodę wrzucamy.
Cebule drobno pokrojoną dusimy i dodajemy do naszych pierożków.
Smacznego.