caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Książka Kucharska: Tanie dania w sezonie letnim

Pierogi z miesem oszczędne

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pomysł na smaczny i niedrogi obiad

Pierogi z miesem oszczędne Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogi z miesem oszczędne

 

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 jajo
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 mięsa z rosołu obranego od kości
  • około 1/2 szklanki rosołu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub majeranku
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Pierogi z miesem oszczędne
Mięso przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Jeśli masa byłaby zbyt sucha to można do niej dodać odrobinę rosołu. Mąkę przesiać, dodać 1/2 łyżeczki soli, jajo, olej i stopniowo dolewając wodę wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło sie do rąk. Ciasto podzielić na porcje, cienko rozwałkować i wykrawać pierogi. Na każdy krążek ciasta nałożyć porcję farszu i dokładnie zlepić. W szerokim garnku zagotować posoloną wodę. Wrzucać partiami pierogi i gotować 3-5 minut od chwili wypłynięcia (w zależności od wielkości). Podawać okraszone zrumienioną cebulką.
Pierogi z miesem oszczędne
Pierogi z miesem oszczędne